Jak dobrać agregat do chłodni?
Jakość i parametry agregatu chłodniczego mają wpływ na jego możliwości, a co za tym idzie na uzyskane w chłodni warunki pozwalające na przechowywanie produktów. Warto więc dobrać urządzenie do własnych potrzeb i sprawdzić, na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu agregatu chłodniczego.Najważniejsze są parametry
Jednym z najważniejszych parametrów agregatu chłodniczego jest jego moc. Nie da się jednak określić, jaka powinna ona być, gdyż jest to kwestia bardzo indywidualna. Moc urządzenia powinna być dostosowana do wielkości pomieszczenia, a także typu i ilości przechowywanych w nim towarów. Niektóre z nich mogą posiadać specjalne zalecenia co do magazynowania, które pomogą przedłużyć ich świeżość.Istotnym parametrem jest także temperatura parowania, która oznaczona jest jako t0. W tym przypadku także nie ma jednej, konkretnej wartości, która będzie odpowiednia. Ten parametr także powinien zostać dobrany do specyfiki przechowywanych towarów. Równie ważna jest także temperatura skraplania oznaczana jako tk.
Podczas wyboru urządzenia chłodniczego warto wziąć pod uwagę także to, że różne modele posiadają różne czynniki chłodzące. W przypadku niektórych produktów, w szczególności tych spożywczych, może okazać się to istotne. Od tego zależy skuteczność chłodzenia przy niewielkiej różnicy temperatur, ale ma także wpływ na odpowiednie nawilżenie powietrza znajdującego się w pomieszczeniu. Ze względów praktycznych istotne może być także zabezpieczenie informujące o stopniu przegrzania, które może skutecznie pomóc w uniknięciu niespodziewanej awarii.
Jak widzisz, ciężko jest podać parametry, które jednoznacznie pomogłyby w wyborze odpowiedniego urządzenia chłodniczego. Wszystko dlatego, że nie istnieje na tyle uniwersalne urządzenie, które zapewniłoby odpowiednie warunki do przechowywania dla różnych produktów. Patrząc z drugiej strony, produkty mają także swoje preferencje, a ich spełnienie jest gwarancją utrzymania ich w nienagannym stanie.
Dla przykładu idealne warunki do magazynowania warzyw to duża wilgotność. To od niej zależy końcowy wygląd i waga produktów.